Gedichten en verhalen van Theo monkhorst

De vriend van Matisse presentatie op 3 september

vriend van matisseWat is de relatie tussen een huis in het niemandsland tussen Champagne en Vlaanderen en drie romans die ik de laatste vijf jaren heb geschreven? Waarom schreef ik die romans op het moment in mijn leven dat ik ze schreef? En waarom schreef ik mijn nieuwe roman die speelt in een tijd zonder elektriciteit?

Kortom: waarom schrijft een schrijver wat hij schrijft op het moment van schrijven? Dat alles en meer zal ik toelichten tijdens de presentatie van mijn nieuwe roman ‘De vriend van Matisse’ op zondag 3 september om 15 uur in De Haagse Kunstkring, Denneweg 64 in Den Haag.

Centraal staat een portret van een jonge vrouw in een roman waarin liefde, familie, vriendschap, de plaats van de mens tussen dieren en in de natuur, de dreiging van de dood, schoonheid en zelfs kapitalisme en oorlog, samen komen. De jonge Henri Matisse schildert het portret in het jaar 1903 als hij te gast is bij een boer op het Franse platteland. Ten noordoosten van Parijs, een halve dag te paard van Reims. Hij raakt er verzeild als hij een plaats zoekt waar zijn paard water kan drinken en Théodore, de boer, hem gastvrij ontvangt. Een boer die cider maakt, varkens fokt, kippen houdt en bovendien dagelijks zijn gedachten noteert om beter na te kunnen denken. Tussen de twee mannen, de schilder en de schrijver, ontstaat een bijzondere vriendschap.

Tijdens de presentatie vertel ik over het huis in Frankrijk waar ik vaak verblijf, een huis met een oude traditie, dat in drie van mijn romans een belangrijke rol speelt.

De acteur Piet van der Pas zal fragmenten uit de drie romans voorlezen.
U bent van harte welkom. Graag signeer ik het boek voor u.