Gedichten en vehalen van Theo monkhorst

Nieuwsbrief Maart Drie toneelstukken

Met veel plezier kondig ik aan dat binnenkort drie korte toneelteksten van mij zullen worden opgevoerd. Twee in het heerlijke literaire theater Branoul in Den Haag. Daar zullen op vijf dagen twee actuele dialogen worden opgevoerd die ik in 2020 heb geschreven.

Het eerste, ‘Ik wethouder/over schoonheid en macht‘, is een satirisch stuk met als onderwerp het heftige debat in de Haagse gemeenteraad over het Kunstenplan. Daarbij het ging om het behoud van kleine kunstinstellingen. Herkenbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in het politieke debat over de kunsten. De strijd over geld, politieke macht en het behoud van de schoonheid.

Het twee stuk getiteld ‘Confessies van een grijsaard‘ gaat over een dramatisch generatieconflict: kleinzoon verwijt grootvader dat diens generatie hem opzadelt met de dramatische gevolgen van de klimaatcrisis.

Bob Schwarze en zijn crew werken hard aan de productie. Zodra ik meer weet over acteurs en programmering laat ik dat weten in een nieuwe nieuwsbrief.  De speeldata zijn: 29,30,31 maart en 1 en 3 april.
(Kaarten: www.branoul.nl )

Vlaanderen

Ik heb altijd een bijzondere band gehad met Vlaanderen. Niet alleen worden mijn romans daar met enthousiasme ontvangen en gerecenseerd, maar ook mijn gedichten werden gepresenteerd tijdens de Poëziezomers van Watou en in het Poëziecentrum in Gent (De Poëziekrant). Nu zal ook aandacht worden besteed aan mijn toneelwerk.

Op vier juni zal in Theater de Moedertaal in Mechelen mijn monoloog ‘Matenliefde’ worden opgevoerd door Wim Schelkens. Deze tekst, over een soldaat met een posttraumatisch stressstoornis, werd voor het eerst gepresenteerd op 26 oktober 2014 tijdens een openbare lezing in Pulchri Studio door acteur Joop Keesmaat. In zijn zoektocht naar geschikte teksten heeft Schelkens, die studeert op Het Conservatorium te Mechelen, op mijn website de tekst ontdekt. Ik kijk er naar uit.
Voor zijn studie heeft Wim Schelkens een interview met mij gehad. Een kort extract daarvan staat hier.

Verzamelde gedichten

Ondertussen werkt de dichter Willem Thies (alias Ties Derks) aan het samenstellen van een bundel van mijn gedichten over de laatste zestig jaar. Van mijn eerste gepubliceerde gedicht uit 1960 tot mijn laatste, nog ongepubliceerde, gedichten uit het heden. Ties maakt een selectie en ordent het werk, zo’n tachtig gedichten. Titel: ‘Levenslang’. Ik hoop dat het in het najaar kan verschijnen.

Nieuwe roman

Tenslotte laat ik jullie weten dat ik werk aan een nieuwe roman, die hopelijk over een jaar kan verschijnen. Ik streef naar een roman van grote eenvoud. Het verhaal speelt rond het jaar 1900 in een klein Frans dorpje tussen Champagne en Vlaanderen. Het gaat over een wijs boertje dat vriendschap sluit met de jonge schilder Henri Matisse. Een portret van zijn dochter speelt een cruciale rol in de levens van de protagonisten. De eerste versie is klaar. Nu nog een paar keer met een stofkam er doorheen, geen haast. Het maakt me blij.