Gedichten en verhalen van Theo monkhorst

Vuil Bloed

Vuil bloed’ gaat over een schrijver in dialoog met zijn hoofdpersoon. Louis Prins, de schrijver, besluit na het lezen van een artikel over de Engelse dichter Philip Larkin een boek te schrijven over een lelijke man met een briljante geest. Aanvankelijk lijkt hij de verteller en meester van het verhaal te zijn, maar uiteindelijk wordt hij het slachtoffer, waarmee wordt aangetoond dat schrijven levensgevaarlijk is. 

Nadat hij zowel het uiterlijk als het innerlijk van de lelijke man heeft geschreven en hem de naam Philip geeft, schetst hij diens jeugd in het fictieve dorpje Peulen, waar hij opgroeit als zoon van een dominee en een Amerikaanse moeder. In de ‘wreedste leeftijd’ van 41 jaar ontmoet hij hem dan als volwassen man in Den Haag, waar hij inmiddels raadadviseur is geworden van de minister-president. Omdat zij zich beiden realiseren dat zij afhankelijk zijn van elkaar begint hun gezamenlijk leven.

Gesitueerd in het Den Haag ten tijde van de inval in Irak door president George W. Bush , ontwikkelt zich een gecompliceerd verhaal, waarin de heksenprocessen van Salem, de schaker Bobby Fisher, een schone Russische schaakster en het zusje van Philip dat zelfmoord pleegde, een belangrijke rol spelen.

Terwijl de ambivalente relatie tussen de schrijver en zijn hoofdpersoon zich steeds meer als een vriendschap ontwikkelt, komt Philip tot de conclusie dat hij door toedoen van de schrijver het product is van de Europese duisternis en de Amerikaanse technologie van de vooruitgang. ‘Een levensgevaarlijke formule die alleen tot de ondergang kan leiden’.

Als de hoofdpersoon het schrijven ten gevolge van de ziekte van de schrijver ten slotte overneemt is de kring rond van de schrijver die zijn hoofdfiguur creëert tot de hoofdpersoon die de schrijver creëert. Zij realiseren zich uiteindelijk dat het niet om hen gaat, maar om het boek ‘dat wij zijn’. Zoals Philip zegt:

‘Toen begreep ik dat dit boek de schoonheid is waarvoor ik een offer moet brengen. Dit boek heeft ons beiden vuil bloed bezorgd. We hebben samen verloren en daarin schuilt de schoonheid’.

‘Vuil bloed’ is een verrassende en ontroerende roman, waarin fictie en werkelijk tegen het decor van de Haagse binnenstad door elkaar lopen en die uiteindelijk gaat over een ongebruikelijke bloedbroederschap.

Vuil Bloed, De Witte Uitgeverij, 2010, is misschien nog tweedehands te koop